Pages

31.1.11

BALKABAKLI CHEESECAKE

Bu pastanın adını BALKABAKLI CHEESECAKE diye ilan ettim ama resimde görülenin içinde hiç peynir yok :))) O gün acelem vardı ve evde ara krema için labne peynirim yoktu. İstediğim kremayı yapamadım; Dr.Oetker'in tiramisu için yeni çıkardığı kremayı kullanmıştım. Yakışmıştı da aslında. Siz ister benim aşağıda verdiğim ara kremayı yapın, ister Dr.Oetker Tiramisu Yap Kremasını kullanın, isterseniz de kendi memnun olduğunuz bir krema tarifini. Sadece kesilince yayılmayacak formda ve tabii ki hafif bir krema olması önemli.. Bu tarifi sadece bir kere yaptım, iki hafta önce çok sevdiğim arkadaşlarım evimize konuk olmuştu, onlar için yapmıştım. Resmini de o gün çekmiştim...Bloğu kurunca ve blog adresini arkadaşlarımla paylaşınca, bu tarifi de paylaşmam için istek geldi. Özellikle canım arkadaşım "Ayşe Akalın" için geliyor bu tarif. Aslında tarifin isim annesi de O. Ben buna Balkabaklı Pasta deyip geçmiştim...Siz ister Turuncu Pasta deyin, ister Balkabaklı Cheesecake, ister Özgün'ün Kabaklı Pastası....Hepsi olur :) Bu tarifi yapmak için 2 güne ihtiyacınız var, öyle acaleye gelecek bir tarif değil. Neden ? Çünkü balkabağı püresini önceden yapmanız gerekiyor, 1 gece buzdolabında kendini çekmesi gerekli. Ama evde kalmış balkabağı tatlısı varsa ve bir iki gündür ev ahalisi yüz vermiyorsa, tatlıyı çekin robotta; alın size balkabağı püresi... ve akşama bu pastayı yapın...Bakalım hala yüz vermiyorlar mı?

MALZEMELER

Balkabağı Püresi için Gerekli Malzeme
* Balkabağı ( benim elimdeki çiğ, temizlenmiş haldeki balkabağı 2700 gr. idi. Mutfak tartısı, bu işlere düşkün olanların mutfaklarında olması gereken bir alet bence. Yoksa da dert etmeyin. Pratik ev hanımları mutlaka çözümler üretir bu konularda. Ben balkabağının hepsini kullandım ama bana kalırsa pek çok oldu... Bu iş için 1 kg. bile balkabağı yeterli...Bu yüzden ölçüyü elinizdeki miktara göre ayarlayacaksınız. Tarifin devamında göreceksiniz ki, bu sadece balkabağı içinin sadece yükseklik olarak miktarını değiştirecek. Dediğim gibi resimde görülen, bence fazlaca yüksekti )
* Tozşeker ( balkabağı miktarına göre değişecek. Oran bire üç olacak. Yani elinizdeki balkabağı benim gibi 2700 gr. ise tozşeker 900 gr. olacak. 1 kg balkabağı var ise tozşekeri 300-350 gr koymanız yeterli )
Pasta Tabanı için gerekli Malzemeler
* 2 paket eti burçak bisküvi
* 75-100 gr kadar tereyağ veya becel cinsi bir yağ.
* 1 çay bardağı çekilmiş ceviz. ( koymayabilirsiniz de, ben tabanda yakıştırıyorum )
Ara Krema için Gerekli Malzemeler
* 500 gr. süt
* 2 adet yumurta sarısı
* 1,5 çay bardağı toz şeker
* 2 çorba kaşığı dolusu un
* 1 paket vanilya
* 1 paket labne peynir
veya
* Dr.Oetker Tiramisu Yap Kreması   
veya
* Beğendiğiniz, hafif, kesildiğinde akmayan bir krema

Üst Krema için Gerekli Malzemeler
*1 poşet Dr.Oetker Kaymak tadında Kremşanti
*1 su bardağı soğuk süt
Kat arası  için Gerekli Malzemeler
1-1,5 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
Etrafı  için Gerekli Malzemeler
Kedi dili bisküvi ( Pasta kalıbının çapına göre sayısı değişir, yaklaşık 20 - 24 adet )


HAZIRLANIŞI

Yukarıda bahsettiğim gibi, balkabağı püresini önceden hazırlamalısınız. Bunun için, tercihen kalın tabanlı çelik bir tencereye yıkadığınız, temizlenmiş, dilimlenmiş balkabaklarını koyun; üzerine tozşekeri ilave edin ve kısık ateşte kendi kendine pişmeye bırakın. Rahmetli annem balkabağı tatlısını kısık ateşte 5 saatte filan pişirirdi. Yemin ederim öyle. Tozşekeri önceden üzerine koyar, bekletir, sonra en kısık ateşe koyardı...Balkabağının her cinsini beğenmezdi, hangisi lifli olur, hangisi özlü olur bilirdi. Kendisi temizlerdi, bunun için özel bir bıçağı ve şu ana kadar kimsede görmediğim ufak bir testeresi vardı...Ne varsa eskilerde var işte.. şimdilerde robotlarla çalışıp alet işler, el övünür hesabı kolayımıza giden tarifleri yapıyoruz. Asıl o zamanlar övünülmesi gerekiyormuş bence.
İyice pişince , çok su saldığını göreceksiniz. Süzün suyunu, tamamen... Sonra püre yapın, homojen bir püre olması gerekli. Mutfak robotu bu iş için ideal; yoksa çatalla yapacaksanız, biraz emek harcamanız gerekir.
Ve bir gece buzdolabında, kapaklı bir kapta muhafaza edin, sulanırsa yine süzün. Püreyi sabah erken saatlerde yapıyorsanız, bu sefer 5-6 saat buzdolabında bekletin ve tarife gece devam edin. Planlama sizin elinizde...

Pastayı hazırlamaya başlıyoruz.
Önce kremanızı hazırlayın. Benim verdiğim tarifi yapacaksanız, 500 gr. sütün içine labne peyniri hariç tüm malzemeleri koyun ve çırpma teli ile sürekli karıştırarak, kısık ateşte kek kıvamında bir muhallebi oluncaya kadar pişirin. Altını kapatın ve bir paket labne peynirini ekleyin, yine çırpma teli yardımıyla kremaya yedirin. Sürekli karıştırdığınız için top top olmayacaktır ama olduysa da üzülmeyin. Ocaktan aldığınızda labne peynirini 1-2 dakika mikserle çırparak ekleyin yeter. O topların hepsi gider böylelikle. Kremanız hazır.
Bu arada ceviziniz de çekilmiş olsun.
Pastayı kelepçeli bir pasta kalıbında yapacağız. Bunun için pasta kalıbının tabanını ve yanlarını yumuşak bir margarinle çok hafif yağlayın. Mutfak robotunda 2 paket burçak bisküviyi un haline getirin ve pasta kalıbına dökün. Üzerine erittiğiniz tereyeğ veya becel cinsi bir yağı ekleyin ve bir çatal yardımıyla yağın bisküvi ununa bulanmasını sağlayın. Çok yağlı olmasın. Bu esnada 1 çay bardağı çekilmiş cevizde ekleyebilirsiniz. Ben yakıştırıyorum, olmasa da şart değil. Kırıntıların rengi dönünce, elinizle bastırıp düzgün bir taban oluşturun. Şimdi kedi dillerini pastakalıbının etrafına dizeceğiz. Kedidilinin dik durması için, bir ucunu kesin. Burada dikkat etmeniz gereken hepsini aynı boyda kesmeniz. Bir tarafı kesik olunca , yanyana hiç ara vermeden gayet rahat dizebileceksiniz. Şimdi bir gece önceden hazırladığınız kabak püresini bisküvili taban üzerine dökün ve bir kaşık yardımıyla , düzgünce yayın. ( iyice süzülmüş olması önemli ) Üzerini resimdeki gibi süslemek istiyorsanız, balkabaklı püreden  1 çay bardağı kadar ayırın.
Bunun üzerine de 1-1,5 su bardağı kadar iri çekişmiş cevizi ekleyin. Cevizin üstüne de hazırladığınız kremayı yayın. Pastayı buzdolabına kaldırın. Bu arada da kremşantiyi üzerindeki tarife göre hazırlayın. Buzdolabından çıkardığınız pastanın üzerine kremşantiyi yayın. Süslemek için püreden ayırdıysanız, pasta şırıngası yardımıyla pastanızı süsleyin.

Pastanızını buzdolabında en az 2-3 saat daha bekletin. Başta söylediğim gibi bu öyle aceleye gelecek bir tarif değil :) Sonra kelepçeyi çıkarın. Dilerseniz evinizde mevcut ise şık bir kurdele ile süsleyebilirsiniz....
AFİYET OLSUN....

 








3 yorum:

Pinar dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
nilay dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
ozguncelezzetler dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.