Pages

22.2.11

VANILLEKIPFERL

Çoğu kişi bu kurabiyeyi Vanilyalı Alman Kurabiyesi diye bilir. Benim araştırmama göre bu  kurabiye, Avusturya kökenli bir lezzet. Ana özelliğini içindeki bol vanilya ve badem tozundan alıyor.
Açıkçası ben bunu her zaman bademle yapmıyorum; fındıkla yapıyorum. İkisi de gayet güzel oluyor. Hatta evde ikisinden de az kalmışsa, yarı yarıya bile yaptığım oldu. Dediğim gibi orjinali bademle ama, siz dilediğiniz gibi deneyin. Tavsiyem 1 gün sonra tüketmenizdir. Bir gün dinlenen ve iyice içini çeken kurabiyeler her zaman daha lezzetli oluyor. Bizim evimizde yapılan kurabiyelerin genelde yarısı veya üçte biri ertesi güne sağ olarak girebiliyor :))

MALZEMELER
* 175 gr. oda ısısında margarin
* 150 gr. pudra şekeri
* 1 su bardağı toz badem veya toz fındık ( veya ikisinden de yarı yarıya )
* 1 yumurta
* 1 paket vanilya
* 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
* 1 çimdik tuz
* Aldığı kadar un
* üzerine serpmek için iki paket vanilya ve 4-5 kaşık pudra şekeri

HAZIRLANIŞI




Bir su bardağı kadar un, 1 su bardağı pudra şekeri, 1 paket vanilya, 1 tatlı kaşığı kabartma tozu ve bir çimdik tuzu yoğurma kabınıza alıp, karıştırın. 175 gr. oda ısındaki margarini ekleyip yoğurmaya başlayın.





1 bardak çok ince çekilmiş toz bademi ( veya fındığı ) ekleyip yoğurmaya devam edin. Badem kullanıyorsanız kurabiyeleriniz biraz daha koyu renk olacaktır. Fındık ekliyorsanız daha açık renk sonuç alırsınız.





1 yumurtayı ekleyip, azar azar un ilavesiyle ele yapışmayacak derecede yumuşak bir hamur elde ediniz.








Streç folyo ile üzerini kapatarak, en az 1saat buzdolabında dinlendiriniz.







Vanillekipferl, ay şeklinde kurabiyeler şeklindedir. Hamurunuzu önce iki eşit parçaya ayırıp bir rola yaparsanız ve eşit şekilde keserseniz, daha kolay çalışırsınız.





Benim biraz opsesif durumum mevcut. Bu yüzden, hepsini resimde gördüğünüz gibi bir parmak genişliğinde, 14-15 cm. uzunluğunda şekil verdikten sonra aynı boyda olmaları için yanlarından bıçakla kesiyorum.







Yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 15 dakika pişirin. Çok pembeleşmesin.





Bir kasede 4-5 kaşık pudra şekeri ile, 2 paket vanilyayı karıştırın.
Fırından tepsiyi çıkarınca, kurabiyeler soğumadan vanilyalı pudra şekerini üzerine serpin. Daha bol pudra şekerli isterseniz , daha çukur bir kapta her yanını da kaplayabilirsiniz.






Az evvelde değindiğim gibi, ertesi gün kurabiye daha lezzetli oluyor...Sevgiyle ve sevdiklerinizle paylaşmak dileğiyle... :)





AFİYET OLSUN....

4 yorum:

nilemoon dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
ozguncelezzetler dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Özgün Bayraktar Ertaş dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.