Pages

16.5.11

GRANOLA TURTA


İşte size özgünce bir lezzet daha, denemenizde yarar var... Hatta bence alışkanlıkta yapabilir.
Tahmininizce adını kafadan atmış olduğum bir turta bu. Üst katmanına koyduklarım çoğunlukla granola yapımında kullanılan malzemeler olunca;  tadı da bende bu hissi uyandırdığından ismini de buradan aldı...İsim alengirli olunca pazarlaması daha kolay oluyor hesabı benimkisi :)))  Siz benim burada yazdıklarımı koymak zorunda değilsiniz. Yaratıcılığınızı sonuna kadar kullanabilirsiniz. Benim turta kalıbım fazlaca geniş, evde elmam azdı, üst malzemeyi çoğaltmak için aklıma ne gelirse koydum. Azıcık kalmış ceviz, fındık, kuru incir, damla çikolata vs. değerlendirmek için pratik bir tarif. Çokta lezzetli oldu. Blogumun ana fikrinden asla çıkmamaya özen gösteriyorum. Malzemeler evde bulunan malzemeler ama sonuç şık bir pastaneden alınmışçasına alımlı :)

MALZEMELER

TABAN İÇİN
* 12 çorba kaşığı un
* 8 çorba kaşığı toz şeker
* 3/4 çay bardağı sıvıyağ ( fındıkyağı veya mısır özü )
* 1 limonun rendesi
* 1/2 limonun suyu
* 1 çay kaşığı karbonat ( püf nokta burada, kabartma tozu kullanmayın )

ÜST KATMAN İÇİN
* 2-3 adet orta boy elma
* 1 çorba kaşığı tozşeker
* 2 çorba kaşığı bal
* 1 tatlı kaşığı tarçın
* 1 çay bardağı çekilmiş ceviz
* 1 çay bardağı ince doğranmış kuru incir
* 1 portakal kabuğu rendesi ( kalın tarafıyla rendelenirse daha iyi )
* 1 çay bardağı damla çikolata
Dediğim gibi burada hiçbir sınırlamanız, kısıtlamanız yok. Sadece elma, ceviz ve tarçın ile de yapmak mümkün. O zaman adını Elmalı Turta'ya çevirirsiniz olur biter :) Sadece elma ile yapacaksanız, 4-5 elma kullanın ve ceviz miktarını mutlaka arttırın. Bu durumda içine çikolata ve kuru meyve parçaları koymayacaksanız tozşeker/bal  miktarını da arttırabilirsiniz. Hatta diyet yapanlar unu kepekli veya tam buğday ununa çevirip, şekeri esmer şekere çevirip miktarı azaltabilir. Üst katman malzemesine meyveli müsli ilave edebilirler.

HAZIRLANIŞI

Temiz bir yoğurma kabına unu, toz şeker, limon rendesini ve sıvıyağı koyuyoruz.

Bir çay kaşığı karbonatın üstüne, limon suyunu döküyoruz; böylelikle karbonatın tamamen köpürmesini sağlıyoruz. Burası püf noktası :) sonra kızmayın bana söylemedi diye :D


Ve bir çatal yardımıyla karıştırmaya başlıyoruz. Elle yoğurmanıza gerek yok.

Hamurumuz irmik helvası kıvamında olacak. Toparlanmadı bu diye panik olmayın.


 İyice yağladığınız turta kabınızın altına , bir katta yağlı kağıt döşeyin. Bence kalıptan çıkarırken riske girmemek ve üzülmemek adına bu adımı pas geçmeyin.
İrmik helvası kıvamına getirdiğiniz hamuru kalıbına dökün.

Bir yemek kaşığı yardımıyla bastırarak , homojen ve olabildiğince düz bir şekilde yayın.

Şimdi bu kalıbı buzdolabına koyun ve fırınınızı 160 dereceye ayarlayın.

Bir tencereye elmalarınızı rendenin iri tarafıyla rendeleyin. İçine tozşeker ve balı ilave edip, ocakta 1-2 dakika çevirin. Elma çok çabuk sulanacağı ve kararacağı için bu işlemi uzatmayın.

Ocağın altını kapatıp, biraz ılındıktan sonra içine istediğiniz malzemelri ilave edin.

Ve buzdolabundan çıkardığınız tabanın üzerine güzelce yayın.

Benimkisinin çikolata oranı fazla kaçmış, bir de elmaların soğumasını beklemediğimden, içine koyduğum çikolata eridi; o yüzden bu kadar koyu renk :)
Önceden ısıttığınız fırında 30 dakika kadar pişirin. Soğuduktan sonra servisten önce pudra şekeri/vanilyalı dondurma vs. ile süsleyebilirsiniz.


Afiyet olsun.... Denerseniz bana da haber verin :)))

Hiç yorum yok: