Pages

17.5.11

LİMONLU BAR


Niyeyse evlerde pek sık “ bar kurabiye” yapılmıyor…Deli paralar verip cafelerde, lüks pastanelerde yiyoruz da niye evlerde yapmıyoruz ki ! Ben eminim, birçok hanımın ve beyin içinde gizli kalmış kabiliyetleri var… Azıcık cesaretle şahane ürünler ortaya çıkabiliyor. Bu şık ve lezzetli tarifler hiçte lüks yerlerin tekelinde değil. Evinizde de çok rahat yapabilirsiniz. Seveceksiniz bu tarifi; çünkü çok pratik , öyle elle şekillendirme işi olmadığı için yaparken hiç zorlanmayacaksınız. Ekonomik üstelik. Barın alt katı standart, üstünü zevkinize, evinizdeki malzemeye göre şekillendirmek elinizde. İlerde bunların örneklerini vereceğim size. Bugün limonlusu sizlerle olacak. Kapatın gözlerinizi; imgeleyin…Bir yaz akşamı , üzerinize hafif uçuşan  kıyafetler ; bahçenizdesiniz  veya balkonunuzda…Fonda en sevdiğiniz melodiler var, yanınızda en değer verdikleriniz, müthiş bir sohbet almış ortamı… Mutfaktan bu barlarla sevdiklerinizin yanına geldiğinizde sükseniz büyük olacak.. hele ki yanında soğutulmuş  limoncello veya vişne likörü de varsa… Valla yeme de yanında yat dedikleri bu sanırım..

MALZEMELER
TABAN İÇİN
  • 250 gr. un ( Genellikle normal bir su bardağı ölçüsü ile 2 + ¼ oranında gelir )
  • 75 gr. pudra şekeri ( ½ su bardağı )
  • 175  gr. margarin veya tereyağı
ÜST KATMAN İÇİN
  • 2 adet oda ısısında yumurta
  • 2 adet limonun kabuğu ( rendenin ince tarafı ile rendeleyin )
  • 2 adet limonun suyu ( tabii ki rendelediğiniz limonun sularını kullanın )
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 4 çorba kaşığı dolusu un (evinizde varsa 2 kaşığını çok ince çekilmiş badem tozu olarak koyun)
  • En üstüne serpmek için pudra şekeri
  • Süslemek için taze nane yaprakları
HAZIRLANIŞI
Bu ölçüde limonlu barı yapmak için kullanacağınız kabın ölçüsü yaklaşık 25X35 cm boyutlarında olmalı. Hanımların bilindik mutfak tabiriyle genişçe bir borcam yani. Kabın ölçüsünü veriyorum, çünkü daha küçük bir kapta katmanlar kalın olacağından içinin çiğ kalması olasılığı yüksek. Daha genişte de, barlarınızın çok kırılgan olur ve katmanlar belli olmaz.
İşe kabımızı iyice yağlamakla başlıyoruz. Ben kabın her yanını önce oda ısısında bir margarinle iyice yağlıyorum. Sonra üzerini yağlı kağıtla kaplıyorum. Barlarınızın kolay kesilmesi ve kabınızdan alınabilmesi için bu ön işlemi pas geçmeyin. Yağlı kağıdınız yoksa, kabı bolca yağladıktan sonra ince bir katman halinde mutlaka unlayın.


Fırınınızı 180 derece ısıtmaya başlayın. Yoğurma kabınızda un, pudra şekeri ve yağınızı yoğurmaya başlayın. Hamurunuz ekmek kırıntısı kıvamında olacak. Bu kıvama gelince hazırladığınız kaba boşaltın. Eyvah bu niye toparlanmadı diye panik olup, yumurta kırmaya filan kalkışmayın sakın.
Kuru bir çorba kaşığı yardımıyla kabınıza homojen bir şekilde yayıp, iyice bastırın. Olabildiğince eşit düzlükte olmasına dikkat edin.
Ve önceden ısıttığınız 180 derece fırına koyun. Sadece 20 dakika pişirmeniz yeterli. Fırını hızlı pişirenler dikkat etsin, çünkü fazla pembeleşmemesi gerekli. Çıktığında şu şekilde olacak.

Soğuması için bir kenara bırakın, fırınınızı 140 dereceye düşürün. Şimdi üst katmanı yapacağız. Bunun için tozşeker ve yumurtaları mikserde çırpın.


Şeker eriyip, yumurtalar kabarınca içine limon rendesi ve limon suyunu ilave edin.

Bir – iki dakika mikserle hafif devirde çırptıktan sonra , 4 çorba kaşığı unu ekleyin. Ben genelde 2 çorba kaşığı un, 2 çorba kaşığı badem tozu ekliyorum. Badem tozunuz yoksa hiç sorun değil. Bu benim kurabiye hamurlarında badem tadını sevmemden ileri gelen tipik bir alışkanlık sadece.

Aynı şekilde hafif devirde bir-iki dakika çırpın ve artık soğumuş olan tabanın üzerine dökün.
140 derecede olan fırınınıza koyun ve yaklaşık 25-30 dakika pişirin. Kek kıvamında olmayacak, çıkardığınızda, bu pişmemiş paniği yaşamayın. Özelliği sulu sünger kıvamında olması zaten.  Epeyce ılındıktan sonra , dikkatli bir şekilde yağlı kağıttan tutarak, düz bir zemin üzerine alın. Kırılmamasına özen gösterin. Yanlara yapışan hamuru yağlı kağıttan ufak bir bıçak yardımıyla ayırın.

Fırından çıkardıktan 15 dakika kadar sonra üzerine pudra şekeri serpin ve istediğiniz formda ve büyüklükte keskin bir bıçakla kesin. Burada dikkat edilecek püf noktası, ılıkken kesmek olacaktır. Çok soğukken keserseniz alt zemin kırılır, sıcakken keserseniz de alt ve üst katman bıçak darbelerinden dolayı birbirine yapışır ve ezilir; dolayısıyla görüntüsü hoş olmaz. Ve her kesim öncesi bıçağınızı kuru bir peçeteyle temizleyin, bıçak kenarına yapışan parçacıklar üst kata yapışıp görüntüyü bozmasın.
Hepsi tüketilmeyecekse, kapaklı bir kapta üst üste gelmeyecek şekilde muhafaza edebilirsiniz. Durdukça nemi dışarı vereceğinden pudra şekeri eriyecektir. Bu yüzden servisten önce üzerindeki pudra şekerini tazelemenizi öneririm.

Keyifle denemenizi, afiyetle yemenizi dilerim ….


2 yorum:

nilay dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
ozguncelezzetler dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.