Pages

25.12.11

CEVİZLİ KABAK

Yılbaşı akşamı için evde hazırlık yapacaklar için meze tariflerine ağırlık vermeye karar verdim. Gayet lezzetli, ekonomik, sağlıklı, keyifli ve hakikaten çabucak yapabileceğiniz tarifleri seçmeye özen göstereceğim.
Bir çoğunuzun bu tarifi bildiğine eminim. İçine havuç rendesinin koyulduğu örnekleri de çok gördüm, yedim. O da güzel oluyor. Benimkisi sade bir tarif.
Maalesef, ölçü yok :( Size bu konuda yardımcu olamıyorum, çünkü benim kurabiye ve pasta dışındaki  meze ve yemek tariflerim ne yazık ki genelde göz kararı. Fotoğraflardan ölçüsünü aşağı yukarı çıkarabileceğinizi ümit ediyorum. İki kabaktan da olur, beş kabaktan da...kişi sayısına bağlı, keyfinize bağlı...
Bu tarif için önereceğim püf noktası süzme yoğurt kullanmanız olacak. Evinizde yoksa da üzülmeyin. İki kat yaptığınız havlu kağıdı bir süzgeç üzerine alın ve kullanacağınız yoğurdu bu kağıt havlu üzerinde yarım saat kadar bekleyin. Suyunu bırakacaktır. Sonuçtan memnun kalacaksınız. Bu mezede mayonez kullanıldığını çok gördüm. Bizim eve mayonez girmiyor, bir eksikliğini de hissetmiyoruz açıkçası. Lakin siz seviyorsanız elbetteki ekleyebilirsiniz. O zaman tavsiyem kullanacağınız mayonez miktarının, yoğurt ölçüsünün 1/4'ünü geçmemesi olacaktır. Bir de körpe kabakları seçerseniz daha başarılı bir sonuç elde edersiniz.

MALZEMELER
* 2-3 adet körpe kabak.
* Süzme yoğurt
* İri çekilmiş ceviz içi ( 2/3 su bardağı kadar )
* 2-3 diş sarımsak
* Tuz
* Bir çorba kaşığı zeytinyağ
HAZIRLANIŞI

Kabakları yıkayın ve iyice kurulayın. Kabuklarını soymanıza gerek yok. Sap kısmını kesin ve rendenin iri tarafı ile bir kap içine rendeleyin. Rendeleme işlemi bitince, bir teflon tavaya bir çorba kaşığı kadar zeytinyağ koyun ve kabakları içine atın. 2-3 dakika çevirip, ocağın altını kapatın. Kabak çok çabuk suyunu salan ve ateşte ölen bir sebzedir. Bu işlemi fazla uzun tutmayın, çünkü kabakların diri kalması gerekiyor.
Hafif soğuyunca kabakları avucunuzla iyice sıkırak başka bir kaba alın. Suyunu iyice süzmeniz önemli, avcunuzda sıkarak bunu rahatlıkla yapacaksınızdır. Bu esnada sarımsaklarınızı soyun ve havanda dövün. Ceviz içinizi iri olacak şekilde çekin. Suyunu sıkarak kaba aldığınız kabakların üstüne  süzme yoğurdu, iri dövülmüş ceviz içini, dövülmüş sarımsağı ve tuzu ekleyin.

Bir kaşık yardımıyla güzelce karıştırın. Tadına bakın ve eksik gelen malzemeyi ekleyin. ( tuz, sarımsak, yoğurt gibi )
İşte bu kadarcık. Buzdolabında kapaklı bir kapta muhafaza edebilirsiniz. Bir gün boyunca tazeliğini koruyarak kalır. İçinde ceviz olduğu için bir günden fazla kaldığında kararma yapabilir. Ama bence zaten kalmayacaktır :)

Servis tabağına alın ve sevdiklerinizle paylaşın.... Afiyet olsun !


Hiç yorum yok: