Pages

26.12.11

ÇİKOLATALI BAR



Muhteşem mutlu edici bir tarif… Tamamiyle "Özgünce" bir reçete.  Çikolatayı sevmeyen var mı bilmiyorum. Serotonin hormonu salgılatan muhteşem bir gıda. Halk tabiri ile mutluluk hormonunun baş kahramanı.
Bar yapmayı seviyorum, yapımı son derece kolaydır, insanı uğraştırmaz, el almaz. Tabanı oluşturan katman genellikle hiç değiştirmediğim malzemelerden ve ölçülerden oluşur. Üzeri için hayal gücümü kullanırım. Ciddi anlamda fantezi yapmışlığım vardır. Siz de lütfen kendinizi kısıtlamayın. Çikolatalı, limonlu, karamelli, orman meyveli, tahıllı vs. her çeşit yapabilirsiniz. İlk aşama , blogta göreceğiniz Limonlu Bar ile aynıdır.
Bu tarif dediğim gibi Özgünce…Kafadan attım yani J Üstü muhteşem bir çıtırlıkta ince bir kabuktan oluşuyor, ara  katman biraz yumuşak ve akışkan çikolata. Hem yerim, hem yanında yatarım cinsinden, insanı yerken kendinden geçirten bir lezzet…
Lütfen hiçbir zaman söylemekten ve paylaşmaktan kaçınmadığım püf noktalarını atlamayın ve dikkat edin.
MALZEMELER
TABAN İÇİN
* 250 gr. un ( Genellikle çok büyük olmayan normal bir su bardağı ile 2 bardak kadardır )
* 75 gr. pudra şekeri ( ½ su bardağı )
* 175 gr. margarin veya tereyağı ( buzdolabından hemen çıkarıp kullanın , soğuk olsun )
ÜST KATMAN İÇİN
* 3 adet oda ısısında yumurta
* 2 paket 80 gr.’lık bitter çikolata ( yoksa 2-3 yemek kaşığı kakao kullanabilirsiniz )
* 1/3 su bardağı toz şeker
* 2 yemek kaşığı badem unu ( yoksa şart değil, normal un kullanabilirsiniz  )
* 1 adet portakalın kabuğunun rendesi ( benim evde yoktu, ama sizde varsa koymanızı şiddetle tavsiye ederim, yakışır )
* Süslemek için pudra şekeri ve nane yaprağı
HAZIRLANIŞI
Bu ölçüde çikolatalı bar yapmak için kullanacağınız kabın ölçüsü yaklaşık 25X35 cm boyutlarında olmalı. Ben bar tariflerimde hep aynı kalıbı kullanıyorum. Hanımların bilindik mutfak tabiriyle genişçe bir borcam yani. Kabın ölçüsünü veriyorum, çünkü daha küçük bir kapta katmanlar kalın olacağından içinin çiğ kalması olasılığı yüksek. Daha genişte de, barlarınızın çok kırılgan olur ve katmanlar belli olmaz.
İşe kabımızı iyice yağlamakla başlıyoruz. Ben kabın her yanını önce oda ısısında bir margarinle iyice yağlıyorum. Sonra üzerini yağlı kağıtla kaplıyorum. Hatta ince bir kat, yağlı kağıdın üzerini de yağlıyorum. Barlarınızın kolay kesilmesi ve kabınızdan alınabilmesi için bu ön işlemi pas geçmeyin. Yağlı kağıdınız yoksa, kabı bolca yağladıktan sonra ince bir katman halinde mutlaka unlayın. Ciddi bir püf noktası bu.


Fırınınızı 180 derece ısıtmaya başlayın. Yoğurma kabınızda un, pudra şekeri ve soğuk yağınızı yoğurmaya başlayın. Fazla mıncıklamanıza gerek yok.

Hamurunuz ekmek kırıntısı kıvamında olacak. Bu kıvama gelince hazırladığınız kaba boşaltın. Eyvah bu niye toparlanmadı diye panik olup, yumurta kırmaya filan kalkışmayın sakın.

Kuru bir çorba kaşığı yardımıyla kabınıza homojen bir şekilde yayıp, iyice bastırın. Olabildiğince eşit düzlükte olmasına dikkat edin.

Ve önceden ısıttığınız 180 derece fırına koyun. Sadece 20 dakika pişirmeniz yeterli. Fırını hızlı pişirenler dikkat etsin, çünkü fazla pembeleşmemesi gerekli. Çıktığında şu şekilde olacak. Ve fırınınızı 140 dereceye düşürün.

Şimdi üst katmanı yapacağız. Bunun için 3 adet yumurtanın sarısını ve beyazını ayrı kaplara ayırın.
    Yumurta aklarını kar haline gelene kadar mikserle çırpın.
Yumurta sarılarını, tozşekerle iyice çırpın. Şeker tamamen erimeli ve karışım beyaza yakın bir renk almalı.


Bu arada çikolatanızı benmari usulü ocakta eritmeye başlayın.  Ve fırındaki barın alt katmanını unutmayın, ara ara bakın ki yanmasın J

Yumurta sarısı ve toz şeker karışımınıza, erittiğiniz çikolatayı ve evinizde varsa badem tozunu yoksa da normal beyaz ununuzu ekleyin..  Yine bu aşamada elinizde mevcutsa portakal kabuğu rendesini ve suyunu da ilave edin. Ben damak tadıma uyduğu için rom ekledim mesela. Mikserin düşük hızıyla çırpın.
Bu aşamadan sonra, daha önce kar haline getirdiğiniz yumurta aklarını bir spatula yardımı ile karışıma yedirin. Bu aşamada mikser kullanmanızı tavsiye etmiyorum.
Karışımınız homojen bir kıvam alınca karıştırmayı bırakın.
Hazırlamış olduğunuz bu karışımı, daha önce pişirdiğiniz alt katmanın üzerine dökün ve 140 dereceye düşürmüş olduğunuz fırında yaklaşık 25 dakika kadar pişirin. Barınızın üstü ince bir kabuk tutacak, kabarmasını beklemeyin. 25 dakikadan fazla pişirmeyin. İçi akışkan olacak, soğudukça kendini toplayacak bu çikolata katmanı ve hafif sakızımsı bir yapı alacak.
Fırından çıktıktan sonra 15-20 dakika bekleyin.
Daha sonra tercihen laser uçlu ince bir bıçakla istediğiniz şekilde kesin. Her kesim öncesi bıçağınızı bir peçete ile temizlemeyi ihmal etmeyin.

15-20 dakika sonra servise hazırdır. Ilık servis yapmanızı öneririm. Biraz pudra şekeri ile süsleyebilirsiniz.

Afiyet Olsun....


Hiç yorum yok: