Pages

26.12.11

PEYNİRLİ PATLICAN

Muhteşem bir şey bu!...Adına ne demeliyim bilemedim.
Çok değişik bir ara sıcak örneği...Bu tarifi bana öneren kayınvalidem Gönül Annemin kulaklarını çınlatmak ve sevgiyle anmak isterim. Ben patlıcanın her türlüsünü çok severim zaten de, bu ekstra keyifli ve görülmemiş bir tarif.
Üstelik kalp dostu, kızartılmıyor...Denemenizi şiddetle öneriyorum bu yüzden.
Ölçüler göz kararı, ama ben yaklaşık bir şeyler söyleyeceğim. İç malzeme ziyan olacak birşey değil. Öyle bile yenir ama baktınız kaldı; kurumuş ekmek dilimlerinin üzerine koyun ve 5-10 dk. fırınlayın. Alın size yeni bir meze daha.. Çözüm sizde yani :)
MALZEMELER
* 6 adet orta boy patlıcan
* 1/2 su bardağı kadar rendelenmiş beyaz peynir
* 1/2 su bardağı kadar rendelenmiş kaşar peyniri
* 1 yemek kaşığı un
* 1 adet kırmızı yağ biberi
* 2 adet çarliston biber
* Maydanoz
* Tuz
* Karabiber
* Kırmızı pul biber
HAZIRLANIŞI
6 adet patlıcanınızın sığabileceği büyükçe bir tencereye su koyun, bir tatlı kaşığı tuz ekleyin ve kaynatın. Kaynayınca patlıcanlarınızı hiç kesmeden, soymadan, bütün olarak bu suyun içine atın. Ara sıra kontrol edin, her yanını çevirin ve güzelce yumuşamasını sağlayın. Bir kürdan veya çatal rahatça batıyorsa ( elinizle de anlayabilirsiniz ) ocağın altını kapatın ve patlıcanlarınızı sudan çıkarın. Biraz soğumaya bırakın. Bu esnada bir kaba peynirleri, unu, tavla zarı halinde kestiğiniz yeşil ve kırmızı biberinizi, kıyılmış maydanozunuzu, tuz, karabiber ve kırmızı pul biberinizi ( acı sevenler eklesin, yakışıyor ) alın. Ilınmış patlıcanlarınızı dikkatlice ve özenle karnıyarık yapar gibi ortasından kesin ve içini alın. Bu aldığınız patlıcan içini de, malzemelerin bulunduğu kaba ekleyin. Tüm malzemeyi güzelce karıştırın.
Bu karışımı patlıcanların ortalarına, bir tatlı kaşığı yardımıyla karnıyarık içi yerleştirir gibi yerleştirin.
Bir fırın tepsisine veya fırına dayanıklı cam bir kaba dizin. Servise sunmadan önce 180-200 derecede ısıtılmış fırında 20 dakika kadar pişirin. Fırınlarken kaba su koymanıza gerek yok. Sıcak servis yapacaksınız. Öncesinden hazırlarsanız, buzdolabında bekletebilirsiniz. Dediğim gibi servise sunmadan fırınlarsınız...
Afiyet olsun...



Hiç yorum yok: