Pages

18.12.11

TİRAMİSUMSU

Saygımdan ve İtalyanlar kızmasın diye adına böyle diyorum inanın...
Çünkü bu gerçek bir tiramisu değil. Olsa olsa tiramisumsu olur :)  Kızmakta haklılar da esasen, adamların en önemli tatlılarının baş malzemesi mascarpone peynirinin yerine labne koyuyoruz, amaretto filan çoğumuz koymuyor vs. ... Onlar da bizim künefeyi alsalar, içine rokfor peyniri koysalar olur mu ? Bu yüzden de bu benim için tiramisimsu birşeydir, alınganlıkların önüne geçmek adına politik bir kıvırma yapmaktayım anlayacağınız :)
Bu reçete, yapanı yarı yolda bırakmayan, ekonomik, lezzetli ve cidden başarılı. Bir çoğunuzun eminim, arşivinde tiramisu tarifi vardır. Nacizane tavsiyem, tiramisu yaparken hazır pasta tabanlarını kullanmamanız ve akışkan bir krema ile yapmanız olacaktır. Kedi dili, dokusu gereği sizi her daim daha başarılı bir sonuca ulaştıracaktır.
10 dakikada hazırlayabileceğiniz ve minimum 2 saat buzdolabında kaldıktan sonra servise sunabileceğiniz bu tatlıda malzeme listesinde likör görmüyorsunuz diye kendinizi kısıtlamayın. Kedi dillerini kahve ile ıslatırken, badem likörü ekleyebilirsiniz. Benim hiç likör eklemediğim zamanlar da var. Veyahut o an keyfime göre kahvenin içine biraz Baileys veya Sheraidan's damlatıyorum. Dediğim gibi şart değil. Ama kedi dili şart . Şimdi her markette bulunuyor. İkili veya dörtlü paketlerde gayet ekonomik fiyatlara ulaşabilirsiniz.
Ben ilk tiramisumu, 90'lı yılların hemen başında, Antalya'da, menüsüyle tüm İtalyan yemeklerinin hakkını veren bir İtalyan Restoranında yemiştim. Eminim o yılları Antalya ile kesişenler Işıklar Caddesinin hemen başında, soldaki mekandan bahsettiğimi anladılar : "La Trattoria"Minicik ama muhteşem bir mekandı. Atmosferi dün gibi gözümün önünde. Aradan bunca yıl geçmesine rağmen, orada yediğim yemeklerin lezzetini hala unutmuyorum. Antalya'da hayatlarımızın kesiştiği dostlar, bunu okuyorsa eminim ki, hafifçe gülümsediler ;)

MALZEMELER
* Bir paket kedi dili ( 12 adet )
* 1 kutu labne peynir ( 250 gr. )
* 500 gr. süt
* 2 çorba kaşığı dolusu un
* 1 adet yumurta sarısı
* 1,5 çay bardağı tor şeker
* 1 paket vanilya
* 1 çorba kaşığı granül kahve ile hazırlanmış 1 bardak kahve ( nescafe vs. )
* Üzerine serpmek için kakao
* İsteğe bağlı olarak badem likörü, rom vs )

HAZIRLANIŞI
Resimde gördüğünüz  büyüklükteki bir cam kaba, kedi dillerini şekerli yüzeyleri yukarı bakacak şekilde dizin. Bir yemek kaşığı dolusu granül kahve ile bir fincan sıcak kahve hazırlayın.

Hazırladığınız sıcak kahve ile kedi dillerinin her yerini, homojen bir şekilde tamamen ıslatın. Bunu yine bir kaşık yardımı ile kolaylıkla yapabilirsiniz.
Bir tencereye 500 gr.sütü, 2 çorba kaşığı unu, 1 yumurta sarısını ve 1,5 çay bardağı toz şekeri koyun. Ocağın altını orta ısıda açın ve bir çırpma teli yardımıyla sürekli karıştırarak boza kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Eğer sürekli karıştırırsanız topaklanma olmaz. Olursa da endişelenmeyin. Labneyi ekledikten sonra 2-3 dk. kadar mikserle çırpabilirsiniz.
5 - 7 dk. içinde boza kıvamına gelir. Bu kıvama gelince ocağın altını kapatın ve 250gr. labne peynirini ve bir paket vanilyayı ekleyin. Yine çırpma teli yardımıyla güzelce karıştırın.
Kremanız hazır, labneyi ekleyince rengi biraz daha açılmış olacaktır. Topaklanma olduysa mikserle 2-3 dakika çırpın. Genelde buna gerek kalmaz.
Kahve ile ıslatmış olduğunuz kedi dillerinin üzerine tamamını dökün.
Üzerine kapağını kapatın, kapak yoksa da bir strech folyo ile kapatın. Oda ısına geldiğinde buzdolabına kaldırın. Minimum 2-3 saat sonra tatlınız hazırdır. Üzerine kakaoyu servisten hemen önce, küçük bir tel süzgeç yardımıyla eleyin. Önceden kakao serperseniz, nemlenir ve görüntüsü hoş olmaz.
Dilediğiniz büyüklükte kesin ve bir spatula yardımıyla servis tabağına alın.
İşte bu kadarcık :)
Sevdiklerinizle ve keyifli zamanlarda paylaşmanız dileğiyle...











Hiç yorum yok: