Pages

16.11.12

LAVAŞ BÖREĞİ


 
Bugün sizin için çok hayat kurtarıcı bir tarifim var. Aniden misafir haberi gelince, vakitsiz bir zamanda canınız börek çekince, pazar sabahları ev halkını enfes bir kokuyla uyandırmak istediğinizde, sahur yemeklerinde doyurucu ama pratik bir kurtarıcı aradığınızda, yazlık komşunuz aniden beş çayına geldiğinde veya fırınınız yok diye börek yapamıyorum bahanesine sığınıyorsanız ; işte bu tarif tam size göre...
Çayınız demlenirken yapabileceğiniz kadar kolay. Yapmamak için hiçbir bahane üretemeyeceğiniz cinsten yani :) Ana malzeme, marketlerde gözünüze ilişmiş olduğundan emin olduğum, paketli lavaşlar..Alın , dolabınızda bulunmasında faydası olan malzemelerden.. Pahalı değil. Ben buzdolabımda mutlaka bulunduruyorum. Üç boyu var, artık kepeklisi bile var… Bloğu detaylı okuyanlar benim yufka hakkındaki görüşümü bilirler. Ben mahalle yufkacısı takipçisiyimdir. Asla marketten paket yufka almam ve yufkayı da ikinci gün kullanmam. Taze, tiril tiril yufkanın yerini hiçbirşey tutmaz çünkü. Bu malzeme yufkanın yerini tutmasa da, bozulma riski olmadığından, uzunca süre sizi idare ediyor.
İç malzeme size kalmış.Her şey olur ; kahvaltı tabağında kimsenin yüz vermediği peynirleri değerlendirebilirsiniz, kıymalı-patatesli yapabilirsiniz,ıspanaklı-pastırmalıyakışır, valla içi boş bile olur…Gecenin bir körü buzdolabını tırtıklarken, bomboş olarak sadece tavada ısıtıp yediğim anları bilirim.
MALZEMELER
  • 4 ADET LAVAŞ EKMEĞİ (Fotoğrafta kepekli ve büyük boy olanını görüyorsunuz )
  • 1 ADET YUMURTA
  • ½ KÜÇÜK ÇAY BARDAĞI SÜT
  • ½ KÜÇÜK ÇAY BARDAĞI SIVIYAĞ ( Ben fındık yağı veya mısırözü yağı kullanıyorum )


HAZIRLANIŞI

Bir kapta yumurta, süt ve sıvıyağı çırpın.


Teflon tavanızı hafifçe yağlayın. Çevirirken yapışmasını önlemek için bu aşamayı es geçmeyin. İlk lavaşı yağladığınız tavaya yerleştirin ve üzerine hazırlamış olduğunuz sıvıdan bir miktar döküp, her yerine homojen yayın ve yedirin.


İkinci lavaşı üzerine yerleştirin ve aynı işlemi yapın. Sonra üstüne iç malzemenizi güzelce yayın.


Üçüncü ve dördüncü lavaşları da aynı şekilde aralarına sıvıdan sürüp üst üste koyun.


Zamanınız varsa 5-10 dakika beklerseniz sıvı malzemenin lavaşın içine iyice işlemesini sağlarsınız.

Çok harlı olmayan, orta seviyede açtığınız ocağın üzerine alın ve ara sıra kontrol ederek altı pembeleşene kadar pişirin. Sonra iki geniş spatula ve/veya düz bir kapak yardımıyla böreğinizi çevirin.İtiraf etmek gerekirse, ben bu aşamada hep stres olurum. Bu yüzden her tavama uyan bir düz kapak aldım kendime, işimi çok kolaylaştırıyor.



Altı da pembeleşince böreğiniz tamamlanmış demektir. Düz bir servis tabağına alın ve dilediğiniz gibi dilimleyerek servis yapın. O kadar düzgün kesiliyor ki, bu detay bile bu tarifi tercih etmenizde etken olacak inanın.

Sevgi dolu anlarda paylaşmanız dileğiyle...

Not: Bir sonraki market alışverişinde, eliniz  lavaş paketine uzanırken bana tebessüm etmeyi unutmayın :)



 
 


 
 
 
 
 

Hiç yorum yok: